Jump to content
Sign in to follow this  
Shc

[Prezentare] Dirt3

Recommended Posts


packshot-f2f1d9c75527d50ca6293bab1744dc5




 




Numele jocului : Dirt 3



Descriere : Denumita initial Colin McRae: DiRT si ulterior rebotezata doar DiRT (în urma trecerii în nefiinta a faimosului pilot de raliuri Colin McRae), seria celor de la Codemasters a trecut prin mai multe faze, în încercarea de a-si gasi o identitate proprie. Primul titlu DiRT a primit numeroase critici la vremea aparitiei pentru simplul motiv ca, fata de predecesorii din seria Colin McRae Rally, abandona ideea unui joc 100% dedicat raliurilor, în favoarea unei selectii mult mai variate de întreceri motorizate pe teren accidentat. DiRT 2 a abordat o directie mult mai "americanizata", mai arcade, competitia de sporturi extreme X-Games fiind favorizata în detrimentul raliurilor clasice.

 

DiRT 3 reuseste în sfârsit sa gaseasca un echilibru între toate aceste elemente: exista numeroase probe de raliu, dar si întreceri pe circuit închis (cu masini de raliu, camioane sau buggy-uri), X-Games dar si o noutate - Gymkhana, un mod de joc în care trebuie realizate manevre cât mai spectaculoase cu ajutorul masinii pentru a acumula cât mai multe puncte. De asemenea, desi Ken Block îsi face aparitia si acum în joc (fie ca pilot concurent, fie ca voce ce ofera anumite indicii), prezenta sa este mult mai discreta si mai putin agasanta decât în DiRT 2.

 

Campania single player poarta numele DiRT Tour, fiind împartita, în mod implicit, în patru sezoane, ce trebuie abordate pe rând. Fiecare proba câstigata aduce un numar de puncte de experienta la reputatia jucatorului. Odata cu avansarea în nivel, se deblocheaza noi curse, precum si noi oferte din partea echipelor interesate de serviciile celui care joaca. De altfel, în DiRT 3 nu se acumuleaza masini într-un garaj virtual, accesul la noi bolizi fiind permis odata cu aparitia unei oferte din partea unei noi echipe. Pe masura ce jucatorul progreseaza, va capata astfel acces la noi masini, precum si design-uri vizuale pentru acestea, caracteristice fiecarei echipe în parte.

 

DiRT 3 este un joc foarte accesibil, indiferent de nivelul de experienta al celor care doresc sa-l încerce. Codemasters au implementat un sistem de setare a dificultatii foarte bine gândit, jucatorii având control asupra unor elemente clasice precum agresivitatea oponentilor sau nivelul de damage (dezactivat, doar vizual sau complet). În plus, au fost adaugate si o serie de assist-uri, dintre care unele se adreseaza începatorilor absoluti (frânare la curbe sau virare asistata). A fost implementata si optiunea de a beneficia de linia ideala reprezentata pe traseu, portiunile de frânare fiind indicate cu nuante din ce în ce mai puternice ale culorii rosu. Mai ales în contextul unui joc axat pe raliuri, linia ideala poate crea o oarecare confuzie la început, însa se poate dovedi utila odata ce jucatorul s-a familiarizat cu jocul îndeajuns de mult.

 

Probele obisnuite functioneaza aproape identic cu corespondentele lor din DiRT 2, marea inovatie fiind modul de joc Gymkhana. Si aici exista mai multe variatii: sunt probe în care un întreg traseu este pus la dispozitia jucatorului, acesta fiind nevoit sa foloseasca toate portile, rampele etc. pentru a executa manevre cât mai spectaculoase. De asemenea, exista si o serie de challenge-uri mai speciale, precum executarea contra cronometru a unor trucuri anume într-o ordine predefinita, distrugerea unor panouri cu robotei sau pur si simplu probe de drift. Din pacate, pe tot parcursul întregului DiRT Tour, nu am întâlnit decât un singur challenge de drift clasic (în stilul mai vechiului Need for Speed: Underground). Per total, Gymkhana aduce ceva nou unui astfel de joc, însa nu toti jucatorii vor gusta aceasta aditie. Personal, as fi putut trece fara probleme peste o eventuala lipsa a unei asemenea modalitati de joc. Tot ca o noutate, DiRT 3 vine si cu o selectie de masini mai vechi, care pot fi folosite în mod alternativ în cadrul anumitor probe.

 

În ciuda faptului ca vechile titluri ale seriei au avut diverse probleme de control (mai ales în versiunile lor de PC), Codemasters pare sa fi rezolvat aceste inconveniente în DiRT 3. Fie ca folositi o tastatura, fie ca apelati la un gamepad, jocul se controleaza foarte bine, fara lag sau alte probleme de acest gen. Totusi, în eventualitatea în care totusi nu reusiti sa controlati masina si are loc un accident, actiunea poate fi oricând derulata înapoi, precum în Race Driver GRID sau DiRT 2. De asemenea, acum reluarile pot fi postate direct din joc pe YouTube, chiar daca aceasta optiune este destul de limitata.

 

În ceea ce priveste prezentarea grafica, DiRT 3 se ridica la nivelul asteptarilor. Circuitele sunt spectaculoase, exista conditii meteorologice variabile (acompaniate de efecte de ploaie si ninsoare) si se poate sofa pe timp de noapte. Totusi, din punct de vedere vizual, în comparatie cu impactul pe care l-au avut primele doua titluri ale seriei, aspectul lui DiRT 3 pare un pic mai artificial. Chiar si asa, estetica meniurilor este foarte reusita si Codemasters ofera din nou suport pentru DirectX 11. Din pacate, aportul acestuia este neglijabil, diferentele vizuale dintre variantele DirectX 9 si DirectX 11 ale jocului fiind aproape imperceptibile. Chiar si asa, DiRT 3 solicita foarte serios placile video, turatia ventilatorului de la placa video folosita în sistemul de test crescând în mod evident în anumite momente mai încarcate.

 

Multiplayer-ul din DiRT 3 este neasteptat de cuprinzator si variat. Jocul poate fi abordat atât online, cât si în retea locala sau... splitscreen! Nici nu mai tin minte ultimul titlu de PC cu masini care oferea posibilitatea de a juca în splitscreen. Singurul neajuns al acestei metode de abordare multiplayer este reprezentat de necesitatea ca fiecare jucator sa foloseasca un dispozitiv de control separat (tastatura si gamepad sau doua gamepad-uri). Pe lânga întrecerile conventionale, exista si o serie de moduri de joc multiplayer deosebite, cum ar fi Infection (un fel de leapsa) sau Capture The Flag.

 

 

DiRT 3 slefuieste reteta din primele doua titluri ale seriei, fara a o revolutiona însa. Este adevarat ca Gymkhana aduce o doza suplimentara de varietate, însa aceste moduri de joc nu vor fi pe gustul tuturor. În concluzie, daca DiRT si DiRT 2 v-au placut, DiRT 3 va fi cireasa de pe tort. În caz contrar însa, puteti trece cu vederea si acest nou titlu de la Codemasters. Copy/Paste


 



Cerinte de sistem :

 

goioAW8.png

 

 



Edited by Shc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...