Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Rakku

[Interviu] Vlad Dobrescu : „Eu nu ascult Hip-Hop ca să găsesc pe cineva cu care sa fiu de acord”

Recommended Posts

564338_417967924887609_1733160745_n.jpg

 

Vlad Dobrescu este un artist care găsește mereu ceva de făcut. Acesta este motivul pentru care l-am găsit mai greu, dar treaba s-a concretizat până la urmă. Interviul este unul mai personal, artistul abordând subiecte de interes larg, oferindu-ne însă o viziune personală asupra lucrurilor și evenimentelor ce ne/îl înconjoară.

 

Lectură plăcută!

 

HHNews.RO De ce Vlad Dobrescu? De ce nu Mc VladV.Dobr, etc.?

 

VD Când am început să fac rap lumea îmi zicea Escobar dar nu am vrut să folosesc porecla asta ca nume de scenă. Pe-atunci la fiecare scară de bloc se forma cel puțin o trupă de gangsta-rap, și eram sigur că în ziua aia cel puțin 3 rapperi din București își alegeau numele Escobar.

Până la urmă m-am gândit că valoarea numelui o construiești tu în timp. Degeaba îți pui un nume de super erou, gen Șarpele Ucigaș, dacă tu de fapt ești un terminat. Nu trecuse foarte mult timp de la revoluție și toată lumea fugea cât mai departe de tot ce aducea aminte de muzica “cuminte” de pe vremea comunismului. Până și cântăreții de dance erau Șarpele Ucigaș. Mi-am dat seama că numele cel mai original pe care puteam să mi-l pun era chiar ăla din buletin! Plus că era și un mindfuck frumos pentru cei care auzeau de mine pentru prima oară și se așteptau să cânt romanțe sau ceva de genul ăsta.

După aia lumea mi-a prescurtat numele în VD. Câteodată mai apare și așa în rime, pe afișe, sau pe tracklisturi, dacă se potrivește mai bine. La un moment dat, m-am gândit să mă iau după artiștii graffiti old-school gen TAKI 183COPE2 sau STAY HIGH 149 și mi-am pus și un număr (numărul 88 – data mea de naștere) lângă inițiale. Am renunțat la numărul ăsta când am aflat că este asociat cu nazismul, pentru că nu vreau să reprezint așa ceva.

 

HHNews.RO Ce părere are familia ta despre slujba ta actuală? Te sprijină în ceea ce faci?

 

VD Ai mei au fost foarte îngrijorați pentru mine pentru că vedeau cât mă chinui și că nu iese destul cașcaval cât să pot duce o viață decentă. M-au sprijinit cât au putut, dar din păcate nu fac parte dintr-o familie înstărită, și fără vreo relație sau combinație, ăștia ca noi dacă nu muncesc ca nebunii toată viața de dimineață până seara riscă să ajungă să doarmă în aer liber. Îți dai seama că ai mei nu intrau pe internet și nu veneau la concerte ca să vadă că sunt oameni care ne apreciază. Bani nu făceam mai deloc, așa că timp de vreo 10 ani au avut impresia că nu îmi iese nimic și s-au ținut de capul meu să-mi iau un job “serios”.

N-am fost niciodată genul care strigă sus și tare că nu e plătit, chiar mi se pare de prost gust atitudinea, dar e foarte frustrant când în loc de bani primești doar încurajări să “o ții tot așa”. De fapt erau foarte realiste încurajările astea, pentru că la sfârșitul zilei rămâneam fix cu ###### în mână, și “tot așa” o țineam. Până la urmă am ajuns în situația în care făceam tot felul de combinații dubioase ca să fac bani, și toată lumea credea că mă scot din muzică. Culmea, atunci părinții mei s-au liniștit văzând că-mi merge OK în timp ce eu eram căcat pe mine de frică gândindu-mă că riscam să intru la închisoare.

La un moment dat riscul a devenit mult prea mare, așa că a trebuit să renunț și m-am angajat pe la tot felul de firme. Câștigam OK dar o ardeam foarte mediocru, am dat-o în alcoolism, depresie și tot tacâmul. Cred că în perioada asta și-au dat și ai mei seama că nu sunt unde ar trebui să fiu și spre surprinderea mea m-au încurajat în momentul în care m-am decis să îmi bag ###### în sistem și să îmi urmez visul.

 

Având un job la corporație am putut să fac un împrumut la bancă și mi-am luat niște platane, iar prietenii mei de la Club 99 mi-au oferit un post acolo ca DJ. O perioadă am mers la birou în timpul săptămânii și la club în fiecare weekend, până când am făcut destui bani cât să-mi permit să stau chill și să mă ocup din nou de muzică full-time. DOC lucra la albumul “Scăpat De Sub Control” și când am auzit cum sună și am văzut cât interes există încă pentru C.T.C. mi-am dat seama că putem să o dăm bine de tot de data asta. Mi-am dat demisia de la job și restul, după cum se spune, e istorie.
Acum ai mei sunt liniștiți, se bucură alături de mine de faptul că îmi trăiesc visul și sunt mândri de mine. Le datorez totul lor, prietenei mele și fraților mei de la C.T.C. și Club 99!

 

HHNews.RO Ce înseamnă muzica pentru tine?

 

VD E coloana sonoră a vieții mele. Mă bucur de lirică și de muzică și mă bucur că pot să mă exprim și să creez la rândul meu ce-mi place. În același timp sunt foarte conștient și de limitele muzicii: eu nu ascult hip-hop ca să găsesc pe cineva cu care să fiu de acord, nici nu fac hip-hop ca să le predic oamenilor vreo ideologie. Pentru mine e foarte simplu, dar mulți se complică și la un moment dat îi vezi că sunt deziluzionați când își dau seama că nu pot găsi în hip-hop ce ar fi trebuit să caute citind cărți, învățând în școală/facultate, observându-și atent semenii sau stând de vorba cu prietenii și cu familia.

 

HHNews.RO Ai datorii? Dacă da, de ce?

 

VD Am avut, dar le-am plătit. Nu regret că le-am făcut, pentru că nu aveam de ales, dar sper să nu mai fiu nevoit niciodată să apelez la bănci pentru că e sclavie. Ăștia care vă împrumutați ca să vă luați un televizor mai mare și alte chestii de-astea: sunteți nebuni!

 

HHNews.RO Se poate spune că reprezinți cultura hip-hop din plin. Ești mc,dj,producător. Mai trebuie să fii b-boy , writer și le ai pe toate. Cum reușești să le îmbini…să-ți împarți timpul?

 

VD Dintotdeauna am avut o problemă: sunt foarte agitat și nu pot să mă concentrez pe un singur lucru mai mult de câteva minute (de-aia îmi e așa de greu să fac un album solo). Cred că într-o țară “civilizată” ar fi pompat ăștia Xanax și Prozac în mine până îmi prăjeau creierul. Eu am ales altă soluție și anume să găsesc mai multe lucruri care îmi plac și când mă plictisesc de unul să trec la celălalt. Scriu 4 versuri, trec la platane, pun niște muzică, mai fac un beat, mixez o piesă, mai organizez un concert, etc. E și combinație că pricepându-mă să fac mai multe lucruri am mai multe surse de venit. Nu îmi place să trag doar într-o direcție, nu văd cu ce m-ar ajuta să zică lumea că-s cel mai bun într-un singur domeniu; prefer să mă bucur de toate câte un pic.

 

HHNews.RO Te-ai certat vreodată cu colegii de trupă? Dacă da, de ce?

 

VD Da, ne certăm din când în când, ca toată lumea. Cred ca e nevoie de certuri ca sa nu rămână frustrări și să se creeze presiune aiurea. Cei mai colerici dintre noi ies din Facem Records în medie cam o dată la 6 luni. Totuși ne știm de vreo 15 ani, așa că și atunci când ne certăm știm că nu e ceva care o să ne afecteze relația pe termen lung.

 

Nu suntem nici unul în C.T.C. sau la Facem Records din obligație. De fapt mai toți avem și alte proiecte pe lângă astea. Din păcate mă văd din ce în ce mai rar cu frații mei, pentru că odată cu vârsta apar și alte responsabilități, plus că fiecare se dezvoltă în direcții diferite și ajungem să nu mai avem aceleași interese. Oricum, chiar dacă nu pot spune că gândim toți la fel, sunt mândru de ce face fiecare dintre colegii mei, iar prietenia cu ei e unul dintre cele mai de preț lucruri pe care le am pe lumea asta.

HHNews.RO Numește un mc care îți place din România. Numește un mc care îți displace din România.

 

VD Fiecare MC are părți care-mi plac și părți care-mi displac. Bineînțeles am câțiva favoriți dar în principiu încerc să nu descalific pe nimeni. Poate unul scoate 10 piese care nu îmi plac și a 11-a e super tare, așa că evit să îmi fac o părere definitivă. În momentul ăsta mă înțeleg bine cu toți cu care mă cunosc deci de ceva personal nu poate fi vorba, așa că…numai bine pentru toți MC-ii din România!

 

HHNews.RO Cum vezi tu lumea în stadiul ei actual? (plan social,politic,spiritual) Cine o conduce? De ce o conduce? Există un plan prescris? (gen..așa este scris să fie..soarta…etc.)

 

VD După părerea mea lumea se conduce singură, după regulile universului, pe care cred că suntem foarte departe de a le înțelege, ce să mai zic de a le controla. Sunt, cu siguranță, oameni care au mai multă bogăție și putere decât e normal, și în dezechilibrul ăsta mintea umană care e programată să acumuleze bunuri pentru a supraviețui o ia probabil un pic razna. Nu îi susțin pe ăștia dar recunosc că încerc să-i înțeleg și cred că instinctul de a vrea să le înfigi un topor în cap are exact aceleași rădăcini ca și instinctul lor de a profita de statut ca să încerce să ne sclavească pe toți.

Omul este totuși o ființă care evoluează și nici un guvern, corporație, biserică sau organizație secretă nu poate opri asta. De-aia sunt optimist și cred că în viitor, (vorbesc de sute, poate mii de ani) dezechilibrul ăsta între semeni o să dispară, odată cu dezvoltarea comunicării între oameni, explorarea conștiintei, etc. Cu siguranță o să tot fie și vremuri de criză, conflicte, etc. pentru că fără revoluții nu ar putea exista evoluție. Cred că depinde de noi să ne studiem și să ne înțelegem pe noi înșine, ca să realizăm toți unde greșim așa încât revoluțiile astea să fie cât mai pașnice.

HHNews.RO Când și dacă o să ai un copil ți-ar plăcea să-ți calce pe urme? L-ai îndemna să facă ce faci tu?

 

VD O să-l îndemn să facă exact ce crede el că trebuie să facă și o să încerc să-l susțin cât de mult pot ca să evolueze în direcția pe care o să și-o aleagă. Sper totuși să-și aleagă o meserie în care șansele de reușită sunt mai mari.

 

HHNews.RO Crezi în Dumnezeu? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?

 

VD Nu cred că există în momentul de față vreun om în măsură să știe dacă există sau nu un creator al universului dar în nici un caz nu cred în zeitățile create de religii (bănuiesc că la asta te referi). Le consider o invenție omenească. Le înțeleg totuși utilitatea și consider că religia este, în majoritatea cazurilor, un lucru pozitiv.

 

Eu nu simt că am nevoie de așa ceva: până acum am reușit cam tot ce mi-am propus cu ajutorul familiei și puținilor prieteni adevărați pe care-i am. Mi s-ar părea de prost gust să le neg meritele și să le întorc spatele pentru a-i mulțumi unui prieten imaginar. Am trecut și probabil o să mai trec și prin vremuri mai grele dar la rândul lor eșecurile au avut și o să aibă cu siguranță cu totul alte motive decât lipsa mea de credință.

Cred cu destulă tărie în principiile și în acțiunile mele cât să nu am nevoie de un personaj atotputernic care să mi le valideze. Mai adaug că pe lumea asta nu mă consider neîndreptățit cu nimic, așa că nu am nevoie nici de o lume imaginară în care o să primesc ce mi se cuvine.

 

Totuși, respect opțiunea fiecăruia. Câteodată prietenii mei credincioși se supără pe mine pentru că mai scap câte o “blasfemie”, dar majoritatea înțeleg până la urmă că tot ce fac e să-mi exprim punctul de vedere, fără intenția de a le jigni lor credința.

 

HHNews.RO Albumul tău..vorbește-ne puțin despre el…cum se numește, ce producții, ce mc, câte trackuri…

 

VD Albumul nu e încă gata… nu o să mint, mai am mult de lucru la el. Sper să reușesc să-l scot în toamnă. M-am gândit la câteva variante de titlu dar nu o să-i pun un nume până nu-l termin pentru că vreau să mă asigur că numele reprezintă bine conținutul. Inițial voiam să produc eu toate piesele, dar mi-am dat seama că în unele cazuri versurile pe care le scrisesem sunau mai bine pe beat-uri pe care le primisem de la alți producători, așa că m-am răzgândit.

Sunt foarte mulțumit de ce iese, deși nu cred că o să fie un succes pentru că nu prea văd interes în România pentru genul de hip-hop pe care îl fac eu. Nici nu consider că am cine știe ce carismă, ca să devin un personaj iubit de public doar așa, pentru că exist. Întotdeauna m-am simțit mai bine când nu am fost în centrul atenției. Pentru mulți e important să o lovească cu o melodie, eu am deja locul meu bine stabilit în hip-hop așa că nu simt presiunea asta, o să fac exact ce-mi place fără să îmi pese dacă impresionez sau nu pe cineva.

 

HHNews.RO Spune-ne despre primul single, “Oameni Ca Mine

 

VD M-am gândit că pe măsură ce termin piese să fac și câteva clipuri, până la lansarea albumului. Foarte curând o să lansez primul clip, la piesa “Oameni ca Mine“, produsă de SEZ. E o piesă despre cei care își bagă tot timpul nasul în treburile altora, genul care îi judecă pe oamenii din jurul lor. M-am inspirat din faza aia din Scarface când se îmbată el și face urât în restaurant.

 

Clipul e făcut de DELIRIC1 și de BUCHARESTBUSINESS.RO și e unul no-budget. Nu am reușit să filmăm tot ce ne propusesem dar până la urmă a ieșit un clip tare care reflectă foarte bine feeling-ul piesei. De-abia aștept să-l public!

HHNews.RO O vorbă pentru fanii tăi și pentru Hip Hop News.

VD Le mulțumesc din suflet tuturor celor care mă ascultă și mă susțin! Mă bucur că muzica mea are și un public care să se bucure de ea! Dacă vreți să fiți la curent cu ce fac, dați o geană pe pagina mea de Facebook: http://www.facebook.com/vladobrescu

 

Sursa: HipHopNews

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este vechi interviul, nicidecum de actualitate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stiu ca e vechi, a fost distribuit de VD pe Facebook si mi s-a parut foarte interesant cand l-am citit. Nu este un interviu cu intrebari despre "ce contine urmatorul album?" Este un interviu ce tine de personalitatea lui in mare parte.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...