Jump to content
Sign in to follow this  
Guest wLLy

Se schimbă fotbalul. Noul sistem de executare al loviturilor de departajare, introdus oficial

Recommended Posts

Guest wLLy

5909f30195f9cfa078ca9e17

 

Un nou sistem de executare a loviturilor de departajare, asemănător cu tie-break-ul din tenis, va fi testat la Europeanul Under-17, din Croaţia, programat între 3 şi 19 mai.

 

 

Cunoscut drept ABBA, noul sistem are scopul de a împiedica echipa care execută a doua de la 11 metri să fie dezavantajată din punct de vedere psihologic. Sistemul a fost analizat în acest an de International Football Association Board (IFAB), care administrează regulile fotbalului.

Din acest motiv a apărut propunerea ca loviturile să imite succesiunea din tie-break-ul de la tenis. Astfel, echipa A bate primul penalty, apoi echipa B execută următoarele două penalty-uri, iar formaţia A continuă tot cu două penalty-uri, până când fiecare echipă execută cinci penalty-uri. Propunerea are ca scop egalizarea şanselor celor două echipe de a câştiga sesiunea de lovituri de departajare. 

 

 

Actualul sistem de la loviturile de departajare impune ca echipa A şi echipa B să execute câte cinci lovituri din punctul de la 11 m, în mod alternativ, iar, dacă egalitatea persistă, se continuă seriile până la prima ratare.

 

"Există ipoteza că jucătorul care execută a doua lovitură de departajare din serie are parte de o mare presiune psihică. Când echipa adversă a transformat primul penalty din serie, dacă jucătorul ce execută al doilea penalty din serie ratează, atunci există riscul ca echipa lui să piardă imediat meciul, mai ales începând cu a patra serie de lovituri de departajare", a explicat UEFA.

 

Forul european a dezvăluit că sistemul ABBA va fi pus în practică şi la CE feminin Under-17, care începe joi, în Cehia.

IFAB a consultat statisticile care dovedesc că echipa care transformă primul penalty are 60% şanse să câştige la lovituri de departajare.

 

 

Link: http://www.digisport.ro/Sport/FOTBAL/Competitii/Fotbal+International/Se+schimba+fotbalul+Noul+sistem+de+executare+al+loviturilor+de+d

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...