Jump to content
Sign in to follow this  
SBN

About

Recommended Posts

7i1VwSS.png

 

Premier League este o competiție profesionistă pentru cluburi de fotbal, localizată în primul eșalon al sistemului de ligi ale fotbalului englez. Disputată de 20 de cluburi, se bazează pe un sistem de promovare și retrogradare în Football League. Sezonul începe în august și se termină în mai. Fiecare echipă joacă câte 38 de meciuri, ajungându-se la 380 de meciuri într-un sezon. Multe dintre meciuri au loc sâmbăta și duminica. A fost cunoscută ca The Premiership din 1993 până în 2007. Este una dintre cele mai bune din punct de vedere fotbalistic.

Competiția a fost fondată pe 20 februarie 1992 ca FA Premier League conform deciziei echipelor din Football League First Division care doreau desființarea vechii competiții The Football League creată în 1888 pentru a pune la cale un sistem mai profitabil în ceea ce privește drepturile de televiziune.

De atunci The Premier League a devenit cea mai urmărită ligă de fotbal din lume. Este cea mai profitabilă ligă, profiturile totale ajungând la peste 2 miliarde de £ în sezonul 2008–09. Este în acest moment pe prima poziție în ierarhia UEFA pe baza performanțelor din cupele europene în ultimii 5 ani, urmată de La Liga spaniol și Bundesliga germană.

Din 1888, 24 de cluburi au câștigat trofeul. Din cele 44 de echipe care au luat parte la Premier League începând cu anul 1992, șase au câștigat titlul: Manchester United (13 titluri) Arsenal (3), Chelsea (4), Manchester City (2), Blackburn Rovers (1) și Leicester City (1) . Actuală campioană este Chelsea, care a cucerit campionatul în sezonul 2016-17.

 

Origini:

 

În ciuda succelor semnificative în competițiile europene din timpul anilor 1970 și începutul anilor 1980, sfârșitul anilor '80 a reprezentat un punct de cotitură în fotbalul englez. Stadioanele se prăbușeau, suporterii aveau condiții proaste iar huliganismul era prezent mai tot timpul pe stadioanele din Anglia. Mai mult, cluburile engleze au fost interzise timp de 5 ani din competițiile europene din cauza dezastrului de la Heysel din 1985. Football League First Division, care a reprezentat primul eșalon de fotbal tocmai din în 1888, a ajuns cu mult sub Serie A și La Liga ca număr de spectatori și venituri, iar mulți jucători de top au ales să joace în Spania sau Italia pentru condiții și salarii mai bune. Totuși, la începutul anilor '90 lucrurile s-au mai îmbunătățit; la Campionatul Mondial de Fotbal 1990 Anglia a ajuns până în semifinale. UEFA a ridicat interdicția de cinci ani pentru cluburile engleze în anul 1990. Manchester United câștigă Cupa Cupelor UEFA în 1991 și se introduc noi norme de siguranță prin raportul Taylor din luna ianuarie a aceluiași an care a dus la renovări costisitoare pentru ca fiecare spectator să stea pe un scaun și nu în picioare.

Banii din drepturile de televizare au devenit mult mai importanți; the Football League a primit £6.3 milioane pentru un acord pe doi ani în 1986, dar la reînnoirea contractului în 1988, prețul a crescut la £44 milioane pentru patru ani.

Negocierile din 1988 au reprezentat primele semne ale unei ligi separatiste; zece cluburi amenințau că vor pleca și vor forma o „super ligă”, dar au fost convinse în cele din urmă să rămână.[8] Cum stadioanele s-au modernizat și s-au obținut mai mulți bani, echipele de top au vrut să părăsească din nou competiția în încercarea de a primi mai mulți bani.

 

Trofeul:

 

 

Actualul trofeu al Premier League a fost creat de Royal Jewellers Asprey of London. Cântărește 25 kg și are 76 cm înălțime, 43 cm lățime și 25 cm grosime. Este făcut din argint veritabil și argint aurit, iar baza este făcută din malachit, o piatră semiprețioasă, ai cărei culori seamănă cu cea a unui teren de fotbal. Aceasta are o bandă de argint în jurul circumferinței sale, pe care sunt trecute numele cluburilor câștigătoare.

Designul trofeului se bazează pe heraldica cu Trei lei care simbolizează fotbalul englez. Doi dintre lei se află pe mânerele trofeului, iar al treilea reprezintăă căpitanul echipei câștigătoare care ridică titlul, și coroana sa de aur, deasupra capului la sfârșitul sezonului. În 2004, o replică din aur a trofeului a fost creată pentru a comemora performanța echipei Arsenal FC care a câștigat titlul fără nici o înfrângere.

 

Sponsorizare:

 

Premier League a fost sponsorizată începând din 1993. Sponsorul a dat și numele ligii. Până acum a avut numai trei sponsori.

1993–2001: Carling (FA Carling Premiership)
2001–2004: Barclaycard (Barclaycard Premiership)
2004–2007: Barclays (Barclays Premiership)
2007–prezent: Barclays (Barclays Premier League)
Pe lângă sponsorul principal, Premier League are mulți parteneri oficiali și distribuitori. Furnizorul mingilor oficiale este Nike, preluând această responsabilitate din sezonul 2000–01 de la Mitre.

 

 

 

Sursa: Wikipedia

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...