Jump to content
Sign in to follow this  
Nanak

About Uefa Champions League

Recommended Posts

Imagini pentru uefa champions league 2015

 

 

 

Liga Campionilor  UEFA  (UCL) (numită Cupa Campionilor Europeni până în 1992) este o competiție  fotbalistică  europeană anuală inter-cluburi dedicată celor mai victorioase echipe din  Europa . Ea reprezintă una dintre cele mai prestigioase trofee de cluburi în sport, alături de  Copa Libertadores  a  Americii de Sud . Liga Campionilor nu trebuie confundată cu  Europa League , al doilea cel mai important campionat pentru echipe de cluburi europene.

 

Real Madrid  este cel mai de succes club din istoria competiției, câștigând trofeul de doisprezece ori, inclusiv primele 5 ediții. Cluburile spaniole au cele mai multe trofee cumulativ (16), urmate de cele, engleze și italiene (câte 12). Competiția a fost câștigată de 22 de cluburi diferite de-a lungul timpului, 12 dintre care au câștigat-o de mai multe ori. De când competiția și-a schimbat denumirea și structura în 1992,  Real Madrid  este unicul club care a reușit sa câștige doua ediții consecutive trofeul.

 

Campioana en-titre  este  Real Madrid , care a câștigat pentru a douăsprezecea oară trofeul, în  finala jucată  la Cardiff, împotriva celor de la  Juventus Torino .

 

 

Structură

 

Cunoscută inițial sub numele de Cupa Campionilor Europeni sau simplu Cupa Europeană, competiția a început în  1955/1956  cu un format de fază eliminatorie în tur-retur unde echipele disputau două meciuri, unul acasă și unul în deplasare, iar echipa cu cel mai mare scor per total se califica pentru următoarea fază a competiției. Participarea era posibilă doar echipelor câștigătoare ale titlului de campioană în ligile naționale și deținătoarei curente a cupei. Competiția este organizată și se derulează anual într-o manieră similară  Copei Libertadores  din  America de Sud .

 

Formatul și numele au fost schimbate în  '92 / '93 , sistemul de disputare al partidelor modificându-se radical de-a lungul anilor, de asemenea. Actualmente competiția consistă din trei tururi de calificare, un stadiu de competiție în formatul grupelor (unde echipele vor juca în maniera disputării campionatelor interne: un meci pe teren propriu, unul în deplasare), iar apoi patru tururi finale eliminatorii. Toate disputele de calificare și cele eliminatorii se dispută în format tur/retur, cu excepția finalei, care este o singură partidă disputată la o locație predeterminată.

 

Tragerea la sorți este structurată momentan pentru a asigura cluburile care reprezintă aceeași națiune nu vor juca între ele până în sferturile de finală. O excepție a fost făcută în sezonul 2005 - 2006 din prisma participării speciale a câștigătorilor din sezonul  2004/2005   Liverpool F.C. .

 

Real Madrid CF a câștigat această competiție de douăsprezece ori. Următoarele clasate sunt: A.C. Milan (7 titluri), Liverpool F.C.F.C. Barcelona și Bayern Munchen (ambele câte 5 trofee câștigate) și Ajax Amsterdam cu 4 trofee câștigate.

 

Cluburile câștigătoare primesc trofeul la ceremonia de premiere, dar trebuiesc să-l returneze la sediul central UEFA cu două luni înainte de finala sezonului următor. Apoi UEFA oferă câștigătorilor o replică la scară mai mică a trofeului pentru a-l păstra permanent. Dar regulile actuale ale competiției subliniază că trofeul va fi acordat permanent echipei care câștigă competiția trei ani consecutiv sau de cinci ori în total.

 

Cinci echipe au primit acest trofeu permanent:

  • Real Madrid, care a câștigat primele cinci sezoane din  1956  până în  1960 ,
  • Ajax Amsterdam, care a câștigat consecutiv între anii  1971 – 1973 ,
  • Bayern München, câștigătoare a următoarelor trei sezoane, între  1974 – 1976 ,
  • AC Milan, care a câștigat pentru a cincea oară în  1994 ,
  • FC Liverpool, a cărui victorie din  2005  a fost a cincea per total.
  • FC Barcelona,a cărei victorie din  2015  a fost a cincea.

 

După ce Liverpool a înregistrat cel de-al cincilea său succes, un nou trofeu a fost creat pentru sezonul 2005–2006.

 

 

 

Performanțe ale echipelor românești

Steaua a fost prima echipă din estul Europei care a reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni în 1986, impunându-se cu 2-0, după executarea loviturilor de departajare, în fața echipei FC Barcelona. Cu acea ocazie, portarul Stelei, Helmuth Duckadam, a intrat în cartea recordurilor, reușind să apere patru penalty-uri consecutiv. În anul 1989, Steaua a ajuns din nou în finală, dar a pierdut cu 4-0 în fața lui A.C. Milan. Tot Steaua a mai reușit o calificare în semifinale, în 1988, fiind atunci eliminatǎ de Benfica Lisabona (0-0 acasǎ și 0-2 în Portugalia).

 

Alte performanțe notabile au fost obținute de Dinamo București, ajunsă în semifinale în 1984 (0-1 în deplasare și 1-2 acasă cu Liverpool F.C.) și de Universitatea Craiova, care a fost prima echipă românească calificată în sferturile de finală ale competiției, în anul 1981 (0-2 acasă și 1-1 în deplasare cu Bayern Munchen).

 

De la reorganizarea competiției în formatul Ligii Campionilor, reușitele echipelor românești au fost mai modeste; singura echipă care s-a calificat în faza grupelor până în 2008 a fost Steaua, cu șase participări, iar apoi CFR Cluj și Unirea Urziceni. Dintre toate cele 3 niciuna nu a trecut în fazele superioare, dar Steaua, Unirea Urziceni și CFR Cluj au reușit totuși să ajungă în Cupa UEFA (respectiv Europa League) de pe locul 3 al grupelor din care au făcut parte.

 

Sursa: Wikipedia

Edited by aXeL7
update 2020

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...