Jump to content
Sign in to follow this  
Nanak

About Uefa Europa League

Recommended Posts

uefa_europa_league_00.jpg

 

 

 

UEFA Europa League este cea de-a doua competiție fotbalistică inter-cluburi europeană ca valoare, după Liga Campionilor, fiind organizată de UEFA. Ea a fost înființată în 1971 si a fost numita atunci Cupa UEFA, iar în 2009 a fost redenumită în UEFA Europa League, fiindu-i schimbat și formatul. Competiția se desfășoară anual iar câștigătoarea trofeului concurează pentru Supercupa Europei, într-un meci pe care îl dispută împotriva câștigătoarei Ligii Campionilor.

 

Istoric

Cupa UEFA a fost precedată de Cupa Orașelor Târguri, o competiție fotbalistică europeană jucată între 1955 și 1971. Competiția a crescut de la 11 echipe în prima ediție (1955–58) până la 64 de echipe în ultima ediție jucată în 1970–71. Ea a devenit într-atât de importantă în fotbalul european, încât UEFA a preluat-o și a relansat-o din sezonul următor ca Cupa UEFA.

În mod tradițional, în Cupa UEFA participau echipele clasate pe primele locuri în campionatele țărilor afiliate la UEFA, cu excepția campioanelor, care participau în Cupa Campionilor Europeni. În anul 1999, Cupa UEFA s-a unit cu o altă competiție europeană inter-cluburi - Cupa Cupelor, care era rezervată câștigătoarelor cupelor organizate în țările membre ale UEFA. Pe data de 2 iulie 2009 a început prima ediție a Ligii Europa, aceasta preluând locul vechii cupe UEFA cu un nou format. S-a desființat Cupa UEFA Intertoto, locul ei fiind luat de tururile preliminare ale Ligii Europa.

 

Înființarea ligii

Această schimbare însoțește reforma cupelor europene efectuată de către UEFA și care va intra în vigoare începând din sezonul viitor, 2009/2010, cu o fază a grupelor cu 48 de echipe și meciuri tur-retur.

Această reformă a Cupei UEFA, care este însoțiță și de modificări la Liga Campionilor începând din 2009/2010, are ca scop deschiderea competițiilor europene pentru echipele din țările mai mici.

 
 

Performanțe ale echipelor românești

Cele mai bune performanțe ale echipelor românești au fost două calificări în semifinalele competiției, obținute de Universitatea Craiova, în anul (1983), care a fost eliminată de Benfica Lisabona, după 0-0 la Lisabona și 1-1 la Craiova (portughezii calificându-se datorită golului în deplasare) și de Steaua, în anul 2006, care a fost eliminată de englezii de la Middlesbrough , după 1-0 la București și 2-4 în deplasare,primind golul eliminării pe final. În noul format Steaua, CFR Cluj și Unirea Urziceni sunt singurele echipe românești care au jucat în șaisprezecimile de finală. Unirea Urziceni a jucat în șaisprezecimi în ediția 2009-2010 datorită locului trei ocupat în grupele Ligii Campionilor din același sezon iar în ediția 2011-2012 cele mai bune performanțe le-a avut Steaua care a mers până în șaisprezecimile competiției unde a fost eliminată de olandezii de la Twente Enschede cu scorul de 2-0 la general după 0-1 la București și 1-0 în retur.

 

În sezonul 2012-2013 CFR Cluj a obținut calificarea în șaisprezecimi datorită locului 3 obținut în grupa G a Ligii Campionilor. În șaisprezecimi CFR a fost eliminată de Inter Milano, cu scorul general de 5-0 (0-3 la Cluj si 2-0 la Milano). A doua echipă din România care a ajuns în șaisprezecimi a fost Steaua, câștigătoarea grupei E din Europa League. Steaua a reușit să o elimine pe Ajax Amsterdam în șaisprezecimi cu 4-2 la loviturile de departajare după 0-2 în tur și 2-0 pe Arena Națională. În optimile de finală a fost eliminată de Chelsea după 1-0 la București și 1-3 la Londra,primind golul 3 în repriza a doua,de la Fernando Torres.

 

Sursa: Wikipedia

Edited by aXeL7
update 2020

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...