Jump to content
Sign in to follow this  
aXeL7

About

Recommended Posts

image-2019-06-24-23220293-0-iarba-wimble

   

 Tenisul (mai rar, tenis de câmp) este un sport jucat fie între doi jucători (simplu), fie între două echipe a câte doi jucători (dublu). Jucătorii folosesc o rachetă pe bază de racordaj pentru a lovi o minge de cauciuc acoperită cu pâslă peste fileu, mingea trebuind să ajungă în terenul adversarului.

     Originar din Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea, tenisul s-a răspândit mai întâi în lumea engleză, în special la persoanele bogate din clasele superioare.

Tenisul este acum un sport olimpic și este jucat indiferent de bani, de vârstă, în multe țări de pe glob. În mod remarcabil, în afara adoptării sistemului "Tiebreaker", regulile sale au rămas neschimbate din 1890.

 

Istorie

     Tenisul ca sport modern are două origini. Între anii 1859 și 1865, Harry Gem și prietenul său Augurio Perera au dezvoltat un joc care combina elemente de rackets și jocul spaniol pelota. În 1874, împreună cu doi doctori de la Warneford Hospital, au fondat primul club de tenis din lume pentru a juca pelota pe gazonul din spatele hotelului Manor House. The Courier din 23 iulie 1884 a evidențiat unul dintre primele turnee de tenis, care s-a desfășurat pe terenurile de la Shrubland Hall.

     În decembrie 1873, Walter Clopton Wingfield a inventat un joc similar, pentru amuzamentul invitaților săi la o petrecere în grădina de pe proprietatea sa de la Nantclwyd, în Llanelidan, Wales. Jocul său avea la bază vechiul sport de tenis în sală, Jeu de paume. Conform istoricilor moderni ai tenisului, și terminologia tenisului modern derivă din acea perioadă, deoarece Wingfield a împrumutat și numele și o mare parte a vocabularului francez al tenisului regal și le-a aplicat noului joc.

     Primele campionate de la Wimbledon, Londra, au avut loc în anul 1877.În 21 mai1881, s-a format Asociația națională a tenisului de câmp a Statelor Unite ale Americii (în prezent poartă denumirea de United States Tennis Association) pentru a standardiza regulile și a organiza competiții.Campionatul național american de tenis masculin la simplu, sau U.S. Open, s-a organizat pentru prima dată în 1881 la NewportRhode Island. Campionatul național american de tenis feminin la simplu s-a organizat pentru prima dată în 1887.Tenisul a fost un sport popular și în Franța, unde s-a organizat pentru prima dată turneul French Open în 1891. Astfel, Wimbledon, U.S. Open, French Open și Australian Open (care datează din 1905) au devenit și au rămas cele mai prestigioase evenimente în tenis.Împreună, aceste patru competiții poartă denumirea de Grand Slam (un termen împrumutat din bridge).

 

Dimensiunile terenului de tenis

     Lungimea unui teren de tenis de câmp este fixă, ea fiind de 23,78 metri. Lățimea sa variază în funcție de tipul jocului: de simplu sau de dublu. În cazul jocului de simplu meciurile se desfășoară pe lățimea de 8,23 metri, jocurile de dublu desfășurându-se și pe cele doua margini laterale care duc la o lățime standard de 10,97 metri.
     Distanța de la fileu la cele două linii de serviciu trebuie să fie de exact 6,40 metri, linia de centru aflându-se bineînteles la jumătatea terenului de tenis. Poziționarea fileului este deosebit de importantă pentru ca terenul să respecte standardele impuse de Federația Internaționala de Tenis, capetele fileului trebuie să se găsească la cel putin 0,91 metri depărtare de marginile exterioare ale terenului (incluzând aici și marginile laterale pentru jocul de dublu) iar pilonii care susțin fileul trebuie să aibă o înalțime de 1,07 metri. La mijlocul terenului, acolo unde fileul intersectează linia de centru, înălțimea fileului trebuie sa fie de 0,91 metri.


Coborând la nivelul solului, grosimea liniilor desenate trebuie sa fie de

  • 5 cm pentru linia de centru
  • între 2,5 cm si 10 cm pentru cele două linii de baza (liniile de fund)
  • între 2,5 cm si 5 cm pentru toate celelalte linii ale terenului .
  •  

     Dacă lungimea efectivă a terenului este de 23,78 metri, Federația Internațională de Tenis recomanda o lungime totala a suprafeței amenajate de 37 de metri, adică cel puțin 6,4 metri dincolo de fiecare linie de fund a terenului. În ceea ce privește lățimea, dimensiunea recomandată a incintei este de 18 metri, adică intre 3,50 si 3,65 metri suplimentari dincolo de marginile laterale ale terenului, necesare bineînteles jucătorilor pentru a ajunge la mingiile care trec de marginile terenului de tenis.

 

Turnee profesioniste

6PwBWkG.png

 

Sursa : Click .

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...