Sign in to follow this  
ANNOUNCE

Ce este INTERNETUL ?

2 posts in this topic

inOviRc49ngHL.png

 

Termenul Internet, sau şi internet, are mai multe sensuri strans inrudite, in funcţie de context:

* Numele propriu Internet (scris cu majusculă) se referă la World Wide Web, reţeaua mondială unică de computere interconectate prin protocoalele (regulile) de comunicare Transmission Control Protocol şi Internet Protocol, numite pe scurt TCP/IP. Precursorul Internetului datează din 1965, cand Defence Advanced Research Projects Agency (en:DARPA) (Agenţia pentru Proiecte de Cercetare inaintate de Apărare - a Ministerului Apărării, Department of Defense sau DoD din SUA) a creat prima reţea de computere interconectate sub numele ARPAnet. Super-reţeaua din zilele noastre a rezultat din extinderea reţelei Arpanet.
* Substantivul comun internet (scris cu minusculă) desemnează in marea majoritate a cazurilor aceeaşi reţea, insă văzută ca un mediu de comunicare de mase, impreună cu informaţia şi serviciile care sunt oferite utilizatorilor prin intermediul acestui mediu.
* Tehnic, termenul mai poate desemna şi o reţea ce interconectează 2 sau mai multe reţele autonome aflate la mare depărtare unele faţă de altele. Exemple de reţele mari, pentru care folosinţa acestui nume este justificată, sunt SIPRNet si FidoNet.

Cuvantul "Internet" provine din impreunarea artificială şi parţială a două cuvinte englezeşti: interconnected = interconectat şi network = reţea.

Există un şir intreg de metode de cuplare fizică a unui calculator sau aparat inteligent (smart) la Internet:

 

  • printr-un modem şi o linie de telefon şi legătură telefonică fixă, prin formarea unui anumit număr de telefon.
  • linie de telefon dedicată / inchiriată unui singur utilizator sau unei singure firme.
  • legătură prin radio la un aşa-numit Hotspot sau Active Point, utilizand tehnicile WLAN sau Wi-Fi.
  • legătură prin radio, de la un telefon mobil sau de la un calculator portabil (de ex. notebook sau netbook) la antena celulară terestră, utilizand tehnicile GSM sau UMTS.

Aproximativ 83% din pop.ulaţia globală nu foloseşte Internetul, potrivit unui comunicat de presă al fundaţiei European Computer Driving Licence.

Potrivit unui studiu intocmit de firma de cercetare on-line InternetWorldStats, in noiembrie 2007, rata de penetrare a internetului in Romania a atins nivelul de 31,4% din totalul pop.ulaţiei, estimată la 22,27 milioane de locuitori, iar numărul de conexiuni broadband era de 1.769.300.

Edited by powerART
Update mini-banner.

Share this post


Link to post
Share on other sites

iEj5nPY6gsFhv.png

 

Internet, interneturi, s.n. 1. Un sistem mondial de reţele de calculatoare interconectate, care inlesneşte serviciile de comunicare a datelor, cum ar fi: deschiderea unei sesiuni de lucru de la distanţă, transferul de fişiere, poşta electronică şi grupurile de discuţii. Internet este o cale de a conecta reţelele existente de calculatoare, care extinde mult posibilităţile fiecărui sistem participant. Internet, prefigurat de ARPAnet, a fost iniţial realizat pentru a fi folosit de instituţiile militare, dar tehnologia sa permite practic oricărui sistem să se conecteze la el printr-o poartă electronică. Astfel, mii de sisteme de calcul ale marilor firme, precum şi sisteme de poştă electronică cu plată ca MCI şi CompuServe, au devenit părţi componente din Internet. Cu peste 2 milioane de calculatoare gazdă ce deservesc aproximativ 20 milioane de utilizatori, Internet se extinde cu un milion de noi utilizatori in fiecare lună.

Edited by powerART
Update mini-banner.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.