Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Rakku

Aclamatul Nebraska, din 14 martie pe marile ecrane

Recommended Posts

675384l-640x400-b-ac7c1e2a.jpg

 

Ceea ce debutează ca în Don Quijote cu căutarea celor 1 milion de dolari devine o căutare a ceva mai important pentru tată şi fiu

 

În Nebraskafilmul lui Alexander Payne, un tată şi un fiu străbat drumul spre Midwest, pe urmele unui câştig iluzoriu la loterie şi în căutarea unei relaţii armonice, pe care n-au avut-o până acum niciodată.  

Aceasta e povestea familiei Grant din Hawthorne, Nebraska.  Numai că acum e transferată la Billings, Montana, unde încăpăţânatul şi taciturnul Woody (Bruce Dern face un rol care i-a adus premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de filmde la Cannes şi o nominalizare la Oscar), care este de mult trecut de prima tinereţe şi de vârsta activă, crede că mai poate atrage, pentru ultima oară, atenţia asupra sa, datorită anunţului cum că ar fi câştigătorul premiului de un milion de dolari la loterie.  

Pentru a revendica premiul, Woody insistă că trebuie să se deplaseze la sediul loteriei din Lincoln, Nebraska, la 750 de mile depărtare de casă. Şi asta în condiţiile în care el abia îşi târăşte picioarele şi nu poate ajunge la a doua intersecţie fără să se oprească la un bar ca să ia măcar un „întăritor”. Fiindcă e îngrijorat pentru starea lui Woody,  David (Will Forte), fiul lui, se hotărăşte să-şi asume povara de a-l însoţi pe tatăl său în această escapadă în aparenţă caraghioasă şi inutilă.  

Totuşi, ciudata lor călătorie devine un fel de odisee modernă de familie.  Când Woody şi David fac o escală în Hawthorne, oraşul lor natal – unde li se alătură mama clanului Grant, cea cu limba ascuţită  (June SquibbAbout Schmidt) şi băiatul „de referinţă” al familiei (Bob OdenkirkBreaking Bad) – vestea despre îmbogăţirea subită a lui Woody îl face să fie privit ca un fel de erou care se întoarce victorios acasă.  Abia ulterior încep să apară vulturii. Dar această întoarcere acasă deschide şi o fereastră spre viaţa neştiută încă a părinţilor lui David şi spre un trecut mai viu decât şi-a imaginat vreodată.  

În alcătuirea distribuţiei pentru Nebraska, Payne a fost interesat doar de un singur lucru:  autenticitatea.  Tocmai de asta Bruce Dern a fost distribuit în rolul lui Woody Grant. Era un rol special pentru Dern, un actor vestit pentru rolurile sale de „rău”, dar care acum a devenit septuagenar. Cariera sa de şase decenii include o diversitate de interpretări de neuitat şi o nominalizare la Oscar pentru filmul Coming Home – şi totuşi el n-a mai avut un rol titular ca Woody.

Alături de Woody, interpretat de Dern, se află unul dintre fiii săi, David, interpretat de Will Forte. David se trezeşte deodată pornit într-o călătorie care nu-i miroase prea bine, cu un tată cu care nici măcar nu putea comunica, darămite să se apropie de el.  Forte, cunoscut pentru contribuţia sa la show-ul „Saturday Night Live” sau pentru rolul satiric „MacGruber”, îşi dezvăluie aici o faţetă cu totul nouă a talentului său, într-un rol care e dramatic şi totodată de un comic negru.  El este un vânzător ambulant, care-şi duce singur viaţa, fiind părăsit de iubită. David nu ştie cât de departe îl va duce acest drum, în trecutul familiei sale. 

Dar ceea ce debutează ca în Don Quijote cu căutarea celor 1 milion de dolari devine o căutare a ceva mai important pentru tată şi fiu – ceva ce seamănă cu un fel de iertare fără vorbe.  „David vrea să-l considere pe tatăl său ca fiind un om bun, deşi are problemele lui”, spune Nelson.  „Iar în sinea sa, Woody vrea să-şi îndrepte greşelile faţă de familie, chiar dacă nu are habar cum să facă asta”. 

Nebraska pare a fi o poveste tată-fiu, dar persoana care generează cele mai importante secvenţe este de fapt o femeie – atunci când June Squibb preia limba ascuţită şi sarcasmele lui Kate Grant, dar şi puterea ei, ca mamă şi soţie devotată, de a face faţă tuturor bunelor şi relelor.  

Anterior, actriţa născută în Illinois şi-a făcut debutul în Alice, de Woody Allen, şi a interpretat-o pe soţia lui Jack Nicholson din filmul lui Payne, About Schmidt. Dar acest rol este cu totul diferit.

Filmat în tehnica cinemascopului alb-negru care înfăţişează frumuseţea apusă a unui orăşel din America şi contrastele adânci între umor şi durere, filmul oferă o viziune comică asupra unor probleme legate de rădăcini şi secrete de familie, iluzii şi demnitate, auto-preţuire şi aspiraţia spre izbăvire. 

 

Sursa: eGaming.ro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...