Jump to content

bEbELinhO

Members
  • Content Count

    568
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

-9

About bEbELinhO

  • Rank
    Member in Charge
  • Birthday 02/02/1994

Profile Information

  • Gender
    Array

Previous Fields

  • Nick SA:MP
    Array
  • Nick CS
    Array
  • GFX Skill
    Array

Recent Profile Visitors

3,890 profile views

About Me

vitoandolinicorleone466.jpg

Celebrul roman "Nasul" scris de Mario Puzzo descrie ascensiunea, declinul si apoi ascensiunea repetata a clanului mafiot "Corleone". Bazat pe o documentare aprofundata a perioadei in care America era dominata de clanurile mafiote, romanul descrie de fapt in detalii cum functiona un clan mafiot si in general lumea mafiota din America anilor din perioada interbelica.

Clanul Corleone il are in calitate de fondator si lider pe imigrantul sicilian Vito Andolini (mai tirziu Vito Corleone). La 12 ani,Vito a fost martorul razboiului clanurilor mafiote siciliene,victima caruia a fost si tatal sau, un cetatean pasnic, dar direct si nonconformist.La 12 ani, Vito imigreaza in S.U.A. pentru a se proteja de moartea asigurata de un grup mafiot sicilian care intrase in conflict cu tatal sau. Ajuns in S.U.A., se angajeaza la o pravalie, acolo unde il intilneste si pe Genco Abbadando, personaj care ii va deveni cel mai bun prieten si mai apoi consilieri al clanului Corleone. La 18 ani se casatoreste cu o italianca de doar 16 ani si in citiva ani isi mareste familia cu inca 2 copii. Lipsa alimentelor, hainelor, locuintei care ii ameninta familia, l-a obligat pe tinarul Vito sa aleaga calea ilegala de dobindire a bunastarii. Dupa citeva luni in care cu inca doi asociati, care aveau sa devie Caporegime in viitorul sau clan, s-a ocupat cu jefuirea camioanelor cu produse textile care circulau prin New York, au urmat lucruri mai grave. In urma unei negocieri care n-a dat rezultatul asteptat, Vito comite primul asasinat, impuscind-ul mortal pe un gangster care controla cartierul unde locuia el si familia sa si care a inceput sa-l santajeze- Don Fanucci. In mod evident Vito Corleone nu a lasat urme si in consecinta nu a fost supus vreunei pedepse,in schimb a obtinut respectul intregului cartier care ii aflase isprava insa, cum era specific in perioada respectiva in America, martorii nu isi riscau viata de dragul corectitudinii si nu au indraznit sa-l denunte la politie.

Sirul activitatilor ilegale ale lui Vito au urmat si in perioada urmatoare pentru ca in scurt timp sa-si creeeze un nume notoriu in regiune si sa inceapa sa primeasca "taxa pentru protectie" din partea jucatorilor de jocuri de noroc ilegale,din partea oamenilor pascini si din partea unor mici gangsteri. Astfel,in scurt timp Vito Corleone, isi rotungea veniturile la citeva sute de dolari pe saptamina,suma semnificativa in acea perioada.

In acest fel, Don Corleone isi crease o mare reputatie printre cetatenii pasnici dar si printre micii gangsteri din New Yorkul anilor '30.

Dupa un timp, Vito Corleone se asociaza cu prietenul sau,Genco Abbadando si construieste o afacere cu uleiul de masline importat din Italia. In scrut timp, Vito Corleone, devenit Don Corleone, a inteles ca pe o piata competitiva, sau esti primul, sau nu esti deloc. Conducindu-se dupa acest principiu, Don Corleone instaleaza un monopol in comertul cu uleiul de masline din New-York folosind metode diversificate,de la oferte avantajoase,mita,santaj,pina la omoruri.

Astfel, in circa 10 ani, Don Corleone isi crease o retea de dependente foarte bine gestionate,un regat de afaceri in diverse domenii care culminau cu monopolul asupra uleiului de masiline din New York, compania Genco PureOil. Clanul lui Don Corleone nu era insa celebru si puternic doar prin puterea financiara pe care o detinea,el avind controlul asupra majoritatiii senatorilor, congresmanilor, bancherilor si judecatorilor din New York.

Dupa aceasta relatare a ascensiunii clanului Corleone, constatam ca afirmatia lui Balzac conform careia "In spatele oricarei mari averi,sta o crima", reflecta istoria marilor averi din America perioadei interbelice.

 

 

 

×
×
  • Create New...