Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

quZt

“Life of Pi”: Un adevărat spectacol vizual semnat de Ang Lee.

Recommended Posts

life-of-pi4.jpg

Ang Lee a făcut imposibilul posibil, adaptând o carte scrisă de Yann Martel, despre care nimeni nu credea că ar putea fi adusă vreodată pe marile ecrane. “Life of Pi” spune povestea lui Pi Patel, un băiat care supraviețuiește după naufragiul unui transatlantic și plutește în derivă timp de 227 de zile într-o barcă alături de 4 animale: un urangutan, o hienă, o zebră rănită și un tigru bengalez. Filmul  a fost nominalizat la 11 premii Oscar, și asta pe bună dreptate, pentru că oferă un adevărat spectacol vizual în construcția poveștii incredibile pe care o livrează.

Fie că alegem să îl credem sau nu, Pi, interpretat de Suraj Sharma, este un personaj complex, curios și însetat să înțeleagă universul. El este musulman, hindus și creștin și este fascinat de divinitate și formele în care este reprezentată aceasta. Mai este fascinat și de tigrul bengalez Richard Parker, unicul său companion în lupta pentru supraviețuire în larg. Între el și Richard se crează o conexiune extraordinară, iar întreaga experiență este redată sub forma unei călătorii epice, plină de aventuri și descoperiri.

Suraj, actor debutant, ales dintre sute de candidați care s-au prezentat la audiții, s-a dovedit a fi o alegere inspirată, fiindcă inițierea lui în actorie s-a mulat perfect cu inițierea de care are parte personajul său. Deși nu are nicio prezență umană care să-i țină companie, nu îl percepem ca pe un personaj singur, iar asta datorită interacțiunilor pe care le are cu tot ce îl înconjoară. Furtuna pare să devină un personaj, un rău necesar, care îl oferă șansa să se elibereze psihic de gravitatea situației în care se află, iar peștii și balenele îi luminează viața și îl includ în lumea lor. Până și numele lui are o poveste interesantă, iar modul în care filmul îl pune pe Pi față în față cu temerile sale ajunge în final să îi risipească orice frică și să îi întărească credința.

life-of-pi-4.jpg

Exotica Indie și numeroasele animale găzduite la grădina zoologică a familiei Patel dispar în prima parte a filmului, lăsând loc unei povești “care te va face să crezi în Dumnezeu”. Finalul este surprinzător și subliniază ideea de liber arbitru: fiecare dintre noi e liber să-și trăiască viața cum dorește –  putem alege să vedem doar răul și suferința, sau putem să ne transformăm întreaga existența într-o poveste.

Filmul încântă vizual prin cadrele feerice și intense pe care le crează pe ocean: norii se oglindesc perfect în apa limpede, peștii luminează cu solzii lor fosforescenți, iar când apa devine agitată, valurile par să te izbească din ecran. Am fost vrăjită de scena în care Pi ajunge pe o insulă populată de suricate, care ziua arată ca un paradis, iar noaptea se transformă într-o adevărată capcană. “Life of Pi” a reușit să aducă și pe marile ecrane o poveste în care imaginația nu are limite și orice este posibil. 3D-ul este folosit în scop pur artistic, nu pentru a zgudui spectatorul în scenele de maximă tensiune, ci pentru a da profunzime imaginilor, iar tehnica CGI cu care au fost create animalele, redă în cel mai mic detaliu un tigru cu trăsături cât se poate de reale, care te convinge și te sperie. Life of Pi este fără doar și poate unul dintre cele mai bune filme lansate în 2012.

 

life-of-pi-21.jpg

 

Sursa: cinemarx.ro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...